Azok körében, akik könyvkiadáson gondolkodnak, felmerülhet a kérdés, kire és mi mindenre lehet szükség, hogy a kéziratból egy minőségi, sokak által olvasott könyv készüljön el? Mi, a Mogul Kiadónál minden esetben, kipróbált, hozzáértő kollégákkal dolgozunk, hogy szerzőink is elégedettek legyenek. Előző bejegyzésünkben az irodalmi szerkesztő hozzáadott értékéről írtunk, most jöhet a tördelés.

Tördelőink közül felkértük Hantos Eszter Katalint, hogy foglalja össze, mi is a dolga a tördelőnek.

“A tördelő munkája

tördelésA tördelő akkor kapja kézhez az anyagot, mikor a szerkesztő már elkészült annak összeállításával (lásd: „A szerkesztői munka”). Átnézi, egyezteti a könyv tagolását, a formai követelményeket, kéréseket. A szerkesztővel vagy magával a szerzővel fixálja, mik az utóbbi elképzelései: ha ezek közül valamelyik nyomdai szempontból nem előnyös, vagy erősen ellenkezik a tördelés alapvető szabályaival, figyelmezteti a javaslatot tevő személyt, és más alternatívákat ajánl fel.

A tördelő dolga gondoskodni arról, hogy a könyv áttekinthető, kellemes, „olvasóbarát” legyen. Ennek érdekében az anyag stílusát és témáját figyelembe véve javaslatokat tesz a betűtípusra és –méretre, a színekre, árnyalatokra, különböző dizájnelemekre. A végső formát egy-egy mintaoldal bemutatásával véglegesíti a szerzővel és a szerkesztővel, majd elkezdi a teljes anyag tördelését. Feladata ügyelni arra is, hogy az esetleges illusztrációkat esztétikusan és megfelelő helyre helyezze el. Az áttekinthetőség érdekében fejléccel láthatja el az oldalakat, kialakíthatja a különféle szintű címekhez és alcímekhez tartozó kiemeléseket. Megszerkeszti a tartalomjegyzéket, összeállítja az impresszumot és persze egyéb oldalakat is, ha a szerző vagy a szerkesztő olyanokat is be kíván szúrni a könyvbe – például köszönetnyilvánítást, idézetet és bármit, ami számára, számukra fontos.

Végül az anyagot elküldi korrektúrára. A korrektor visszaküldi a javított anyagot, vagy digitális formátumban, például megjegyzésekkel ellátott pdf-ben, vagy a hagyományos, nyomtatott formában, korrektúrajelekkel ellátva. A tördelő kijavítja a hibákat, majd visszaküldi még egy kör korrektúrára. Amikor minden hiba kijavításra került, és minden illetékes szerint késznek tekinthető az anyag, mehet a nyomdába.

A könyv szívügy. Lényeges úgy kialakítani, hogy ha a szerző a kezébe veszi a frissen nyomtatott példányt, azt érezze, a könyv az övé, a szó nemes értelmében.